Roemrucht verleden: grootste openluchtzwembad van Europa!

Wist je in 1932 De Wilgenplas geopend werd en dat het op dat moment het grootste openluchtzwembad van Europa was? Ik kan het mij haast niet voorstellen, maar zowel in het boek van Margot Leeninga, “Schiebroek doet mee!” (2010) als via de Historische kranten.nl is het terug te vinden. Ook de foto’s die erbij geplaatst zijn, liegen er niet om: Het was een gigantisch openluchtbad met diverse extra attracties!

Van heinde en verre kwamen mensen af op het zwembad. Naast een zwembad was er ook een restaurant en diverse kermisattracties. Er waren lig- en sportvelden met turntoestellen. Later werden er nog twee vijftig-meter wedstrijdbanen en een duiktoren geplaatst.

Door de grote toestroom van bezoekers, besloot de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij een extra halte te maken bij het Zwembad. Ook de Terbregse Omnibus Dienst speelt in op de vraag naar vervoer en creëert een extra buslijn (S) naar de Wilgenplas.

Tijdens de oorlogsjaren was het zwembad dicht om direct na de oorlog weer haar deuren te openen. Midden jaren ’70 werd het openluchtbad gesloten vanwege het voorkomen van de ziekte ven Weil.

Ik vraag mij af wat de impact van zo’n groot openluchtbad met attractiepark is geweest voor Schiebroek. Heeft het Schiebroek op de kaart gezet? Heeft het meer mensen en bedrijven naar Schiebroek getrokken? Ergens vind ik het ook wel mysterieus dat zo’n groot park compleet verdwenen is uit Schiebroek en niets er meer naar lijkt te verwijzen… of zijn er misschien toch nog plekken of kenmerken van Schiebroek te herleiden naar dit roemruchte verleden?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s