Inspiratietour door wederopbouwwijken

Op de enige zonnige dag van afgelopen week, donderdag 14 juni, stapte we met 7 Havensteder collega’s in een busje om verschillende herstructureringsprojecten in wederopbouw wijken te bekijken.

Een groot gedeelte van de woningen in Schiebroek Zuid zijn gebouwd in de jaren ’50 en ’60 om antwoord te geven op de grote woningnood na de oorlog. De bouwstijl kenmerkt zich door een soort stempelstructuur; waarbij galerijflatjes, eengezinswoningen en hoogbouw met elkaar in een vast patroon wordt herhaald. Tussen de woningen is veel gemeenschappelijk groen aangelegd. Deze wederopbouwwijken zie je overal in Nederland terug.

In Rotterdam is de architect Louise Stam-Beese van grote invloed geweest op het naoorlogse bouwen. Dit filmpje over haar en haar visie mbt wederopbouwwijken is zeer de moeite waard. http://www.youtube.com/watch?v=bGpfySbYFts&noredirect=1

De wederopbouwwijken zijn aan vernieuwing toe; zo ook de woningen uit deze tijd in het bezit van Havensteder in Schiebroek Zuid. De komende 15 jaar zullen wij ons hier dan ook intensief mee bezig gaan houden.

Tijdens de inspiratietour zijn we langs verschillende projecten in Schiebroek, Vlaardingen, Schiedam en Den Haag Zuid West gereden om te ontdekken wat er daar al is gedaan aan sloop/nieuwbouw en renovatie. Zowel Woonplus in Schiedam als Vestia in Den Haag Zuid West heeft ons op een wandeling door hun wijk genomen om toelichting te geven. Het was een zeer inspirerende dag! Hieronder enkele voorbeelden.

Vlaardingen: de galerijflats is compleet gestript tot alleen het betonnen casco er nog stond. Daarna is de woningindeling (plattegrond) heringedeeld. Op de foto zie je op de achtergrond nog de originele flat; op de voorgrond twee gepimpte-flats. Er is een extra verdieping aan toegevoegd. De extra verdieping is vaak ook nodig om zo’n aanpak financieel mogelijk te maken.

Hiernaast een gerenoveerde galerijflat in Groenoord, Schiedam. Erg mooi, maar renoveren kan erg kostbaar zijn en daarnaast is het kwalitatief niet altijd beter/duurzamer dan vervangende nieuwbouw.

Veel toekomstige kopers willen graag een moderne eengezinswoning met eigen tuin. De discussie is of je als corporatie de wens van de koper voorop zet. Of dat je de stijl en (stempel) structuur van de naoorlogse wijk in tact houd. In Groonoord heeft Woonplus eengezinswoningen (zie foto) gebouwd die wellicht meer neigen naar de wens van de koper dan de structuur van de wijk.

Vestia heeft in Den Haag geprobeerd om nieuwbouw eengezinswoningen te bouwen in de stijl van de wederopbouw-wijk. Door af te wisselen met gerenoveerde complexen blijft er meer eenheid qua stijl in de wijk.

Met verouderde complexen is nog veel mogelijk. Veel wederopbouw-flats hebben nog unieke details, die bij een renovatie weer kan worden benadrukt. Hierboven een foto van een flat voor de renovatie. Hieronder een foto van de gerenoveerde flat.

Bij deze flat was renovatie mede een goede optie omdat de indeling van de woning met een aantal kleine ingrepen kon worden aangepast aan de huidige woonwensen. Waar vroeger een gezin in zo’n appartement woonde, is het nu een starterswoning geworden.

Aan het einde van de dag was ik onder de indruk van alle mogelijkheden die er zijn om een wederopbouw-wijk te transformeren naar een wijk die voldoet aan hedendaagse eisen. Het is mij duidelijk geworden dat er geen eenduidige oplossing bestaat als het gaat om zoeken naar vernieuwing en verbetering. De keuze renovatie of sloop/nieuwbouw is afhankelijk van vele factoren. De mogelijkheden van het complex zelf; kwaliteit, type, plattegrond van de woning. Ook gaat het om de omgeving; diversiteit van complexen in de omgeving, de woningmarkt en wensen van bewoners. En dan hebben we het nog niet eens over financiën. Alle projecten die we hebben gezien waren ontwikkeld voor 2009, toen de financiële crisis toesloeg. Maar dat mag de pret niet drukken; het was een inspirerende dag en ik heb meer idee gekregen bij de opgave en de oplossingen die er mogelijk zijn Schiebroek.

Advertenties

2 Reacties op “Inspiratietour door wederopbouwwijken

  1. Hoi Anne, een mooie beschrijving van jullie inspiratietour. Geeft mij het gevoel de middag mee te hebben gemaakt. De verschillende voorbeelden en ervaringen van onze collega’s zullen wij goed kunnen gebruiken. Gr. bArt

    Ps ik miste de link naar het filmpje van Boudewijn de Groot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s